Ruta-es

Está aquí: Inicio Repertorios Per reflexionar

SocialsUp-Es

RSS

44 - EL XAMFRÀ DE LES ENTREVISTES

01/05/2025

Xamfrà ha estrenat recentment "El Xamfrà de les entrevistes", un espai conduït per la periodista Anna Gnagui. Es tracta d'un espai de conversa i de reflexió amb persones diverses entorn de les arts escèniques (la música, la dansa i el teatre) com a eines per a la transformació social:

Davant d'una societat on la cultura imperant és la de l'individualisme, l'egoisme, l'aïllament i la desconfiança, des de Xamfrà estem entossudits a generar-ne una on els valors siguin la generositat, el compromís, la permeabilitat, la confiança i la cooperació.
Des de Xamfrà reivindiquem que, si la cultura és patrimoni de la humanitat, generar-la és patrimoni de la comunitat. I fer comunitat demana una mirada atenta i respectuosa i, sobretot, una mirada 360 graus.
Per ser motor generador de desenvolupament cultural comunitari cal estar al cas de totes les oportunitats que se'ns creuen, per provocar la coparticipació i col·laboració entre persones, entitats i institucions.
Tenir una conversa amb persones interessants és sempre un moment de reflexió i aprenentatge. Hi ha persones i entitats que ens poden inspirar i fer-nos rumiar sobre com volem/podem canviar el món. Com, des de la petitesa del nostre lloc, podem contribuir a millorar les societats on vivim. Vloem assimilar, volem compartir, volem simplement conversar amb persones al voltant de les arts escèniques com la música, la dansa i el teatre com a eines d'inclusió social, com a palanques de canvi i com a moviments que transformen persones i col·lectius i generen oportunitats.
Aprofitant l'excusa que el 2024 a Xamfrà vam celebrar els 20 anys del nostre naixement al barri del Raval de Barcelona, vam engegar la gravació d'una sèrie d'entrevistes/coverses amb persones al voltant de les arts com a motor de transformació. A partir d'aquesta premissa parlem d'educació, de política, de la societat, de feminisme, de drets socials i de moltes qüestions que ens remouen i ens suggereixen accions per a la transformació global. 

Podeu trobar entrevistes amb la Marta Casas (coordinadora d'El Teler de Música), Xantal Gabarró (dramaturga, directora i actriu de teatre), Lluís Parcerissa (sociòleg), Nerea Toral (del col·lectiu Raíz Violeta), Fernando Hernández (catedràtic de la facultat de Belles Arts de la UB), Joel Álvarez (Sisme Creatiu i ArtiBarri), Cayetana Guillén Cuervo (actriu i presentadora, presidenta de l'Academia de Artes Escénicas de España), Joel Álvarez (Sisme Creatiu i ArtiBarri), Héctor Alonso (sociòleg i educador de carrer) i altres.

TROBA EL XAMFRÀ DE LES ENTREVISTES A YOUTUBE

 

I TU, QUÈ N'OPINES?

 
 

 

 

 

 

 

 

43 - PRÀCTICA ARTÍSTICA I INCLUSIÓ

01/04/2025

Fa uns dies l'Ester Bonal, directora d'El Teler de Música, va participar a la Jornada "Nous temps, noves necessitats" de la Xarxa d'Escoles Municipals de Música i Arts (XEMMA) per reflexionar sobre la inclusió i el dret a la pràctica artística, juntament amb Rodrigo Prieto de l'Institut Diversitas. 

El dret a la pràctica artística per a tothom i la inclusió són, justament els dos pilars principals del nostre projecte, on assentem totes les propostes d'El Teler de Música. Per això volem compartir amb vosaltres les paraules de l'Ester i convidar-vos a llegir l'article que ha publicat El diari de l'educació sobre el diàleg de l'Ester i en Rodrigo, conduít per Ignasi Gómez en el marc de la jornada.

La pràctica artística és inherent a la condició humana. Les arts són eines d’expressió i comunicació que contribueixen enormement a cobrir necessitats humanes com són la socialització i el gaudi. Les arts copsen el món que ens envolta des d’un paradigma estètic, igual com les ciències ho fan des d’un paradigma pràctic. Ambdós són necessaris per conèixer-lo i entendre’l. És des d’aquest coneixement i comprensió que aprenem a estimar i cuidar. Arts i filosofia van de bracet, perquè cada interpretació del que toquem, observem, escoltem, llegim, ballem, dramatitzem, ens convida a preguntar-nos. 
Ester Bonal

 

La pràctica artística: terreny propici per a la inclusió (Diari de l'Educació)

 

I TU, QUÈ N'OPINES?

 
 

 

 

 

 

 

 

41 - HISTÒRIA DE LA PEDAGOGIA MUSICAL A CATALUNYA: MÚSICA EN CONTEXTOS MULTICULTURALS

01/04/2024

Història de la pedagogia musical a Catalunya és una obra ingent coordinada per Àngels Arnaus, Cèsar Calmell, Reina Capdevila i Santi Riera, publicada per la Biblioteca de Catalunya (2022), i en la que hi han col·laborat més de cent especialistes i professionals de l'àmbit de la musicologia, la interpretació i la docència musical. El volum, de més de 800 pàgines, té l'objectiu de "donar a conèixer i remarcar la tasca essencial, a voltes rescatant-la d'un immersecut oblit, duta a terme pels que han dedicat la seva vida al mestratge de la música" (tal com escriuen els seus editors a la introducció), i ho fa amb un repàs de l'ensenyament de la música a Catalunya des de l'Edat Mitjana fins l'actualitat.

Ens fa il·lusió compartir amb vosaltres el fragment capítol amb el que hi hem contribuït (al capítol 16, p. 646-650), en el que reflexionem sobre l'educació musical en contextos de diversitat cultural:

LA MÚSICA EN UN CONTEXT MULTICULTURAL

DESCARREGA'T EL LLIBRE SENCER

Descarrega't "Història de la pedagogia musical a Catalunya" -ACEM

 

I TU, QUÈ N'OPINES?

 
 

 

 

 

 

 

 

42 - IMAGINACIÓ PER AL FUTUR

05/01/2025

La filòsofa i periodista alemanya Carolin Emcke ens convida a pensar un futur on, amb imaginació, podem fer possible fins i tot allò que d'entrada pensem que és impossible, i a construir ponts davant la polarització actual a través de les arts, la música, la literatura... Paraules inspiradores per començar l'any amb ganes de continuar treballant amb la música per a un món millor!

Us convidem a escoltar les seves paraules compartint la publicació del CCCB, amb el diàleg en què va participar juntament amb el físic i biòleg Ricard Solé, al 30è aniversari del CCB:

Carolin Emcke al 30è aniversari del CCCB (fragment)

Veure el diàleg sencer: Viure en temps de desconcert

 

I TU, QUÈ N'OPINES?

 
 

 

 

 

 

 

 

40 - ARTS CONTRA EL SOLIPSISME

01/12/2023

«I un dia llegim la paraula Solipsisme:
Solipsisme és la creença metafísica segons la qual l'únic que en realitat podem saber és que només existeix un mateix, i la realitat que ens envolta pot ser una part dels estats mentals del propi jo. D'aquesta manera, tots els objectes, persones, etc., que un experimenta serien merament emanacions de la pròpia ment. Una derivació conseqüent d'aquest raonament consistiria a afirmar que aquesta situació converteix a cada persona en un Déu, que existeix en una realitat autocreada. 
…i tot i que encara ens costa d’entendre això del Solipsisme, ens connecta amb la síndrome del “YO-YO”: jo sóc”, “jo penso”, “jo crec”, “jo sento”, “jo vull”, “jo necessito”… i comencem a pensar que potser se’ns ha inflamat el SOLIPSISME? Així que, potser som davant d’un procés inflamatori col·lectiu?»
 
Així explica Xamfrà què és el Solipsisme. En el seu darrer espectacle de creació col·lectiva, havent detectat una inflamació generalitzada del Solipsisme (vaja, el que seria una SOLIPSITIS), es planteja el I Congrés Mundial sobre la Solipsitis, en la recerca d'una recepta que permeti pal·liar aquesta nova pandèmia. Una vegada més, Xamfrà ens proposa la música i les arts com a eines per despertar consciències i compartir compromisos amb el comú. Us convidem a llegir el document sobre aquest procés de creació col·lectiva i a gaudir i reflexionar amb nosaltres veient, si encara no ho heu fet, l'espectacle Solipsitis.

El sentit de fer música i arts en espais educatius i comunitaris al segle XXI: La música i les arts per despertar consciències i compartir compromisos amb el comú.

 

SOLIPSITIS - YouTube

 

I TU, QUÈ N'OPINES?

 
 

 

 

 

 

 

 

Está aquí: Inicio Repertorios Per reflexionar